Gebruik je verstand of verlies een hand!

Gebruik je verstand of verlies een hand!

Laat vuurwerk over aan professionals en geniet zelf van de feestvreugde!

Vuurwerk is een traditie van oud op nieuw maar zelf vuurwerk afsteken houdt risico’s in. Elk jaar krijgen we te maken met heel wat ‘vuurwerkslachtoffers’. Feestvierders lopen – soms zware – brandwonden op en er kan zelfs brand ontstaan.
Ook voor (huis)dieren kan vuurwerk traumatiserend zijn.

In mei dit jaar gingen in Vlaanderen nieuwe regels rond vuurwerk van kracht. Tot dan was vuurwerk overal toegelaten, tenzij de gemeente het verbood. Die redenering werd omgedraaid: nu is vuurwerk overal verboden, tenzij de gemeente het expliciet toelaat, op specifieke plaatsen en specifieke momenten.

Doneer liever je vuurwerkpotje aan Oscare vzw.

Veilig vuurwerk bestaat niet.
Koop of gebruik vuurwerk daarom niet zelf, laat dit over aan de professionals. Verschillende gemeenten organiseren een vuurwerkshow om het nieuwe jaar in te luiden. Geniet van dit spektakel en denk eraan je oren en die van je kinderen te beschermen tegen de luide knallen en de hoge fluittonen.


Vuurwerk en huisdieren: niet de beste vrienden!

Voor veel mensen is de eindejaarsperiode een gezellige tijd. Maar voor huisdieren kunnen de festiviteiten angst en onrust veroorzaken. Eenzelfde angstgedrag als bij een onweer of bliksem.

Stress bij huisdieren uit zich op verschillende manieren.
Sommige katten proberen weg te vluchten om een rustig plekje te vinden waar ze zich kunnen verstoppen. Bijvoorbeeld onder een kast of onder een bed. Honden kunnen hard beginnen blaffen, janken, rondjes gaan rennen of wegvluchten. Andere dieren gaan ineengedoken zitten, gaan zonder aanleiding in huis plassen of panisch in hun mand zitten trillen.

4 TIPS VOOR HET VUURWERK BEGINT

  1. Laat je huisdier niet alleen tijdens vuurwerk.
    Veel dieren zien hun baasjes als bron van zekerheid. Belangrijk is om je rustig te gedragen, zoals je altijd bent. Door dit normale gedrag zal je hond of kat zich meer gesteund voelen, en dus minder stress krijgen.
  2. Laat ze zelf een veilige plek uitzoeken.
    Sommige dieren voelen zich comfortabel in de badkamer, in hun bench of onder een deken. Als je kat of hond behoefte heeft om weg te kruipen, laat dit dan toe.
  3. Probeer in huis een rustige omgeving te creëren.
    Laat de rolluiken naar beneden, doe de gordijnen dicht, speel zachte achtergrondmuziek of zet de tv aan.
  4. Leid het dier af door samen te spelen, door koekjes en aandacht te geven.  Begin hiermee voor het vuurwerk begint.

Oscare zet zich dagelijks in voor mensen met brandwonden en littekens. Samen met jouw steun kunnen we de strijd tegen brandwonden verderzetten.

Steun jij onze campagne?

Gebruik je verstand of verlies een hand!










Reeds ingezamelde bedrag: € 0,00

Download officieel campagnebeeld

   


Meer info ivm deze campagne? Contacteer Peter Van Rossum +32 (0)478 65 44 03


Meer info kan je terugvinden op www.leefbrandveilig.be