Ben jij sneller dan de brandweer?

Ben jij sneller dan de brandweer?

BEN JIJ SNELLER DAN DE BRANDWEER?

Woningbranden eisen in België jaarlijks vele dodelijke slachtoffers.
Elke 6 dagen sterft iemand door een woningbrand. Met de campagne ‘Ben jij sneller dan de brandweer?’ willen we hier verandering in brengen.

Niet alleen voldoende rookmelders zijn van levensbelang, maar ook het hebben van een vluchtplan. 75% van de Belgische bevolking heeft geen vluchtplan en maar 8% heeft zijn vluchtplan ook daadwerkelijk geoefend.
Iedereen doet minstens een jaarlijkse evacuatieoefening op het werk of op school. Zelfs in het vliegtuig krijgen we richtlijnen over wat te doen bij brand. Waarom zou je dat dan thuis niet doen?

Voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan zorgen voor een drastische daling van het aantal dodelijke slachtoffers.
Wacht dus niet langer! Bij brand is er geen tijd om na te denken, elke seconde telt!


Volg deze 6 stappen en je bent sneller dan de brandweer!

Het is belangrijk om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Maar ook daar bestaat risico op brand! Plaats dus een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes. Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar.
Wist je dat vanaf 1 januari rookmelders verplicht zijn in alle woningen in Vlaanderen?

Voldoende rookmelders zorgen voor een snelle detectie bij brand en een ingeoefend vluchtplan helpt je om samen met je gezin tijdig je woning te verlaten. In grotere woningen kies je best voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Het is immers van levensbelang dat je al je rookmelders hoort op je slaapkamer, zelfs tijdens je diepe slaap.

Het is van levensbelang om op elke slaapkamer een zaklamp te voorzien. Nog beter is een zaklamp met ingebouwde dynamo, dus zonder een batterij. Deze is niet alleen duurzamer, hij gaat je ook steeds licht bezorgen bij brand. Bij brand valt immers de elektriciteit en daarmee ook je licht uit.

Zorg voor een vrije vluchtweg en sluit de deuren op weg naar buiten.
Zo wordt de brand opgesloten en krijgt deze zo weinig mogelijk zuurstof. Dit geeft je extra tijd om je woning te verlaten bij brand. Gebruik geen lift!

Steek de sleutel op de voor- en achterdeur of leg deze in de buurt ervan! Je kan ook kiezen voor knopcilinders (draaiknoppen) op de buitendeuren, deze zorgen ervoor dat je snel en makkelijk buiten geraakt.
Opgepast: elektrische rolluiken werken niet in geval van brand!

Zorg eerst dat jullie allemaal buiten zijn en bel dan pas naar de hulpdiensten via het gratis nummer 112.
Wacht buiten op de brandweer en ga niet terug naar binnen.

bron Leefbrandveilig


Projectbeeld: